Blogi: Vaikuttajamarkkinointi tuo brändit osaksi kohderyhmien arkea

Blogi: Vaikuttajamarkkinointi tuo brändit osaksi kohderyhmien arkea
Mihin vaikuttajamarkkinoinnissa kannattaa satsata vuonna 2020? Tässä blogissa A-lehtien Influencer Marketing Manager Noora Verronen jakaa parhaat poimintansa Tubecon Industry Daysta.
Julkaistu 25.8.2019

”Vaikuttajamarkkinointi ei ole media, vaan strategia.” Näin erinomaisesti eräs Tubecon Industry Dayn osallistuja kiteytti tapahtuman antia Twitterissä. Vaikuttajamarkkinointipanostukset kasvavat, mutta mihin oikeasti kannattaa satsata vuonna 2020? Tämä kysymys mielessäni marssin 16. elokuuta Tubecon Industry Day -ammattilaistapahtumaan ja toivoin saavani uusien ajatusten lisäksi oppia vaikuttajapodcasteista ja e-urheilusta, joiden mahdollisuuksiin jokaisen kannattaisi viimeistään tässä vaiheessa tutustua.

Inhimillisen markkinoinnin strategia

Pauli Aalto-Setälä avasi puhumalla voimakkaan digitalisoitumisen ajamasta markkinoinnin muutoksesta. Hän kehotti yrityspäättäjiä keskittymään markkinoinnin optimoinnin sijasta pitkäjänteiseen, yhteisöllisyyttä rakentavaan muutosjohtamiseen. Hänen mielestään vaikuttajamarkkinointia tulisi käyttää strategisena keinona kehittää palveluja ja tuotteita yksittäisten toimenpiteiden sijaan. Vaikuttajien kanavissa on valtava potentiaali ihmisiä, jotka eivät halua vain katsella, lukea ja kuunnella. He haluavat osallistua, kertoa mielipiteitään ja saada uusia näkökulmia. Brändien tulisi olla mukana keskustelussa oppiakseen mitä kohderyhmä haluaa, asettaa tavoitteita toiminnalleen ja viestiä tekemisistään avoimesti. Toimivassa vaikuttajastrategiassa tunnistetaan kohderyhmät, mietitään sopivat tekijät ja pohditaan yhdessä vaikuttajien kanssa keinot yrityksen viestien tehokkaaseen ja mieleenpainuvaan välittämiseen. Ping Helsingin Inna-Pirjetta Lahden sanoin: ”Vaikuttajan ehdoilla, asiakkaan tavoitteilla, yleisöä palvellen.”

E-urheilukumppanuudet rakennetaan nyt

E-urheilu on Suomessa 18-29-vuotiaiden miesten keskuudessa jo suositumpaa kuin jääkiekko. Sen mahdollisuuksiin mainostajille kannattaa tutustua nyt, sillä alan suurimmat toimijat etsivät nimenomaan pitkäaikaisia kumppaneita rohkeista mainostajista. Helsinki Redsin Christer Kasurinen muistutti, että e-urheilu on yritykselle myös tapa päästä maailmalle joukkueiden ja pelaajien mukana. Mainostajien ei tulisi suhtautua e-urheiluunkaan mainoskanavana tai miettiä yhteistyötä ainoastaan urheilusponsorointina. Esimerkkiä e-urheiluyhteistyön moninaisuudesta Suomessa on näyttänyt esimerkiksi Telia, joka yhdessä Helsinki Redsin kanssa perusti nuorisotoiminnan auttaakseen nuoria e-urheilijalupauksia pääsemään lajin huipulle. Tai Havu Gamingin eSports akatemia, jonka yhteistyökumppanit Huawei, Lenovo Legion, Elisa Viihde ja Kotipizza ovat tempauksillaan nostamassa lajin tunnettuutta Suomessa.

Yksi e-urheilun merkittävimpiä alustoja on suoratoistopalvelu Twitch, joka on noussut kategoriassaan jo Netflixin perään maailman toiseksi suosituimmaksi. Suomessa Twitchiä käyttää jo lähes 700 000 ihmistä kuukausittain – Pohjoismaiden myyntijohtaja Anders Svenssonin mukaan kaikki Suomen nuoret miehet. Svensson kertoi Twitchin mainosstrategian pohjautuvan muistettavuuteen: ”Kun 30 minuutissa TV-mainoksia on sisällöstä 21 %, Twitchissä sama luku on 3 %.” Ärsytyksen minimoimiseksi Svensson korostaa tärkeyttä kustomoida huolella mainoksen sisältö tavoiteltua kohderyhmää kiinnostavaksi. Tällä combolla yksittäisen brändin mieleenpainuvuus on lähes taattu.

Vaikuttajapodcastit mullistavat audion

”Tubettajat mullistivat television katselun. Nyt vaikuttajat tekevät saman audiolle”, sanoi Suomen Blogimedian Ninja Huhtamäki. Vaikuttajapodcast-ilmiö on jo nähtävillä. Viimeisen vuoden aikana on todistettu useiden vaikuttajien luotsaamien podcastien nousua. Näillä täysin uusilla kanavilla on välittömästi kymmeniä, jopa satoja tuhansia kuuntelijoita, eikä ihme. Vaikuttajat puhuvat podcasteissa aiheista, joista ei ole ennen keskusteltu tai jotka rajautuvat heidän tavanomaisten aiheidensa ulkopuolelle. Keskustelua jatketaan usein myös muissa kanavissa, kuten Instagramissa. Huhtamäki alleviivasi myös, ettei ole olemassa yhtä menestysreseptiä, vaan tekeminen hakee vielä formaattiaan. Skenessä on vielä tilaa ja nuo paikat täyttyvät kovaa vauhtia.

Mitä tästä pitäisi mainostajana ajatella? Vaikuttajapodcastit tarjoavat paljon mahdollisuuksia luovaan sisältöyhteistyöhön. Podcasteja kuunnellaan keskittyneemmin ja kulutetaan sisältömuotona usein kerralla pidempään, kun kuulija voi itse valita kuunneltavan sisällön ja kuluttaa sitä missä ja milloin haluaa. Keskittymisen ja valinnanvapauden myötä toimivasti toteutetun sisältöyhteistyön huomioarvo on merkittävä. Ja mikä parasta: esimerkkejä sisältöyhteistyöstä podcasteissa ei ole vielä paljon. Hyvällä idealla voi siis yhä erottua, jäädä mieleen ja jakaa menestystarinansa muillekin.

Mikäli strateginen vaikuttajamarkkinointi, e-urheilun mahdollisuudet mainostajille tai vaikuttajapodcastit alkoivat kiinnostaa, olethan yhteydessä! Tulen mielelläni kertomaan näistä lisää.

Kirjoittaja: Noora Verronen, Influencer Marketing Manager, sisältöstudio, A-lehdet

Twitter: @nooraverronen

Noora Verronen on A-lehtien vaikuttajamarkkinoinnin päällikkö ja alan edelläkävijä, jolla on vuosien kokemus vaikuttajamarkkinointiratkaisujen luovasta ideoinnista ja tuloksellisista toteutuksista mainostajan kengissä.