10 oivallusta sisältömarkkinoinnista

10 oivallusta sisältömarkkinoinnista
Sisältömarkkinointi on jatkuvasti muotoaan muuttava markkinoinnin alue. Välillä on vaikea tietää missä mennään, ja voimme vain arvailla, mitä tapahtuu ensi kuussa. Vaikuttajamarkkinoinnin seminaari PING Festival toukokuussa antoi muutaman oivalluksen, josta on apua niin sisältömarkkinoinnin ammattilaisille kuin aloittelijoillekin.
Julkaistu 25.6.2018

1. Kohtaamiset tosielämässä ovat todella tärkeitä. Elämme ja työskentelemme netin ja sosiaalisen median välityksellä. Silti – tai erityisesti siksi – kohtaamiset kasvokkain ovat todella tärkeitä. Yleensä hankalakin tilanne selviää ja yhteisymmärrys syntyy, kun ihmiset tapaavat.

2. Brändien on päästävä kiinni ihmisen tunteisiin. Tulevaisuuden yhteiskunnassa kaupallisen, ei-kaupallisen ja informatiivisen ja viihdyttävän sisällön rajat ovat veteen piirrettyjä viivoja. Ollakseen uskottava brändin pitää pystyä toteuttamaan niin sanotut 4 P:tä People, Purpose, Planet, Profit. Ihmisten on pystyttävä luomaan mielessään tuotteelle merkitys, ja ympäristöarvoilla on yhä suurempi painoarvo. Pelkkä tehokkuus tai tarpeellisuus ei riitä, sillä tarjontaa on enemmän kuin tarpeeksi. Tulevaisuudessa myöskään pelkkä Story telling ei riitä, pitää olla Story doing: Ihmiset eivät usko sanoihin, pitää olla tekoja.

3. "Be honest, be human, be consistently inconsistent. Don’t be evil.” Lause on hyvä esimerkki brändin ideologiasta edellisen kohdan toteuttamisessa. Inhimillisyys ja hyvyys vetoavat tunteisiin.

4. Mittaa jo etukäteen. Tämä on yksinkertainen asia, joka ammattilaisiltakin välillä unohtuu kampanjaa suunnitellessa. Vaikuttajamarkkinoinnissa on tärkeää valita brändille oikea vaikuttaja. Mikä on kampanjan tavoite? Halutaanko konversiota? Uusia tyyppejä? Myyntiä? Muista mikrovaikuttajat! Heidän seuraajansa ovat todella sitoutuneita, vaikka seuraajamäärä ei välttämättä ole suuri! Pidä huolta, että strategiasi on monikerroksinen: eri tason vaikuttajat tavoittavat eri porukkaa ja erilaisia kuluttajia.

5. Kaikkea ei kannata tehdä alusta asti uudelleen, vaikka tiedot vanhenisivat. Vanhentuneet postaukset eivät toimi, mutta samanlaista sisältöä ei kannata tehdä uudelleen. Esimerkiksi matkablogin vanhoja postauksia voi ja kannattaa päivittää. Postaukseen voi päivittää esimerkiksi ajankohtaiset kaupat, ravintolat, hotellit.

6. Todelliset fanit ovat yritykselle merkittäviä. He puolustavat rakastamaansa yritystä, vaikuttajaa tai brändiä, jos tämä joutuu vastatuuleen. Pelkkä iso massa seuraajia ja tykkääjiä ei tarkoita, että viestisi menee perille.

7. Kun isot yhtiöt omistavat sosiaalisen median alustat, perusta oma uutiskirje, joka toimii!

8. Taitava vaikuttaja voi käyttää isoja yhtiöitä oman brändinsä rakentamiseen. Esimerkiksi ruotsalainen Ebba Kleeberg von Sydow on käyttänyt Vecko Revyniä, TV4:ää (ja kuninkaallisia) toimittajana työskennellessään ja pitänyt samalla omaa blogia ja luonut omaa uskollista fanikuntaa. Hän on yksi Ruotsin tunnetuimmista vaikuttajista ja on rakentanut määrätietoisesti brändiään yli 10 vuoden ajan ensin muotitoimittajana ja bloggaajana. Tämä on yleensä etu myös kyseisille yhtiöille.

9. Great Content beats great quality. Isoa koneistoa ei tarvita, kun sisältö on laadukasta.

10. Vaikuttajamarkkinoinnin tavat ja kanavat muuttuvat jatkuvasti. Siksi on tärkeää seurata uusia alustoja ja sovelluksia ja tietää, mistä tavoitat kohdeyleisösi parhaiten juuri nyt. Se kanava saattaa olla täysin toinen kuin vielä vuosi sitten.

Oivallukset on koottu seuraavien henkilöiden puheenvuoroista PING Helsinki 2018 -seminaarista: Inna-Pirjetta Lahti PINGin avauspuheenvuorossaan, Anne-Lise Kjaer, futuristi, Emilie Tabor Founder & CMO iIfluencer Marketing Agency, Jannicke Hansen, matkabloggaaja, John Schoolcraft, OATLY: ”How to build a cult”, Ebba Kleeberg von Sydow, vaikuttaja.

Teksti: Johanna Liukkonen

Kuva: Linda Saukko-Ranta

Johanna Liukkonen on tuottaja A-lehtien Sisältöstudiossa. Hän on työskennellyt journalistina 20 vuotta ja tuntee erityisesti nuorten naisten kohderyhmän. Vuosi sitten hän vaihtoi journalismin kaupalliseen sisällöntuotantoon ja työskentelee nyt vaikuttajamarkkinoinnin ja asiakasmedioiden parissa.