Apu Juniori julkaisee Napero-Finlandian parhaita satuja – kilpailun voittajana palkittiin Adele Huhtisen satu Kirjansyöjästä

Apu Juniori julkaisee Napero-Finlandian parhaita satuja – kilpailun voittajana palkittiin Adele Huhtisen satu Kirjansyöjästä
Sadunkirjoituskilpailu Napero-Finlandiaan lähetettiin tänä vuonna noin 1700 satua. Lasten ajankohtaislehti Apu Juniori on alakoululaisille suunnatun kirjoituskilpailun kumppani.
Julkaistu 18.10.2021

Päätalo-instituutti järjesti Napero-Finlandia-kirjoituskilpailun jo 29. kerran. Kilpailun voittajana palkittiin tänä vuonna Adele Huhtinen sadullaan Kirjansyöjä. Raati perustelee voittajan valintaa seuraavasti: ”Omaperäinen, humoristinen ja koherentti teksti pitää otteessaan alusta loppuun. Tarina hyödyntää erityisen onnistuneesti viittauksia kaunokirjallisuuteen, ja yhdistää perinteisen ja modernin sadun elementtejä kutkuttavan herkullisesti. Erinomaisella kielellä kirjoitettu nykysatu tuo ripauksen taikuutta arjen keskelle – ja onnistuu vielä lopussakin yllättämään lukijan.”

Napero-Finlandia -kilpailuun lähetetyissä kirjoituksissa tänä vuonna parhaimmistossa ovat luonto- ja eläinaiheiset tarinat, fantasiaa ja scifiä hyödyntävät vauhdikkaat tarinat sekä hienot kertomukset kirjojen, lukemisen ja kirjoittamisen tärkeydestä. Mukana oli myös monipuolinen kirjo erittäin hyvin kirjoitettuja tekstejä, jotka eivät ole varsinaisesti satuja vaan esimerkiksi kauhukertomuksia, fantasianovelleja tai seikkailukertomuksia. Perinteisten satuelementtien kuten eläinhahmojen, prinsessojen, lohikäärmeiden ja taikuuden lisäksi satujen sisällöissä oli tänä vuonna varsin paljon yksinäisyyden ja ystävyyden teemoja.

”Maailma kuitenkin muuttuu, ja siitä kertovat useat ilmastokriisistä kirjoitetut sadut. Lapsia huolestuttaa lajien katoaminen sekä elinympäristön muuttuminen ja tuhoutuminen. Saduissa vaaditaan toimimaan nyt, kun vielä ei ole liian myöhäistä. Toisaalta surraan myös aikuisten saamattomuutta ja sitä, että koko sotku jää lasten siivottavaksi”, sanoo Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin, joka toimi kilpailun toisena tuomarina.

Napero-Finladiassa kilpaillaan kolmessa sarjassa: eka- ja tokaluokkalaiset, kolmos-neloset ja viitos- ja kuutosluokkalaiset. Kilpailuun osallistuneista saduista paras palkitaan Jussi Valtakarin tekemällä Napero-Oskari-veistoksella, 100 euron rahapalkinnolla sekä kirjapalkinnolla. Lisäksi kustakin sarjasta palkitaan kolme parasta satua raha- ja kirjapalkinnoilla. Kunkin sarjan voittaja saa Apu Juniorin vuosikerran. Lisäksi kirjoituksia julkaistaan Apu Juniori -lehdessä. Voittajasatu Kirjansyöjä julkaistaan Apu Juniorin numeroissa 22 ja 23, jotka ilmestyvät 27.10 ja 10.11.

Napero-Finlandia järjestettiin yhteistyössä Apu Juniorin kanssa.

Kilpailun päätuomareina toimivat Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin ja kirjailija Niilo Keränen.

Napero-Finlandia-yhteistyön avulla haluamme kannustaa lapsia itsenäiseen ajatteluun sekä vaalia lasten luku- ja kirjoitustaitoa sekä sosiaalista tasa-arvoisuutta. Yhteistyö on osa A-lehtien yhteiskuntavastuutoimenpiteitä.

Lisätiedot:

A-lehdet Oy, Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin, 040 5768 372, elisa.miinin@a-lehdet.fi

Napero-Finlandia on peruskoulun 1–6-luokkalaisille suunnattu vuosittain järjestettävä sadunkirjoituskilpailu. Kilpailun järjestää Taivalkoskella sijaitseva Päätalo-instituutti. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa lapsia lukemisen ja kirjoittamisen pariin.