Henkilöstöetuna työsuhdepolkupyörä

Henkilöstöetuna työsuhdepolkupyörä
Työsuhdepolkupyöräetu kannustaa a-lehteläisiä ekologiseen liikkumiseen.
Julkaistu 13.3.2023

A-lehteläiset saivat käyttöönsä työsuhdepolkupyöräedun viime syksynä. Henkilöstöedun vastaanotto on ollut innostunutta eikä ihme, koska pyöräedusta on monta hyötyä työntekijälle. Pyöräetu maksetaan erissä, joten polkupyörään ei tarvitse kerralla sitoa isoa summaa rahaa. Moni myös hankkii työsuhdepyöräedun ansiosta laadukkaamman ja kestävämmän pyörän kuin millaisen ostaisi itse kaupasta. Kun etuun on sisällytetty myös varusteet ja huollot, varmistetaan että kaikki ajelevat hyvin huolletulla pyörällä kunnon kypärä päässään.

Pyöräedun myötä liikkuminen lisääntyy ja tämän myötä myös terveyshyödyt. Pyöräily edistää kestävää liikkumista ja vähentää näin työmatkaliikenteen päästöjä.

Kumppaninamme työsuhdepyöräpalvelussa on Vapaus Oy.

A-lehtien kuluttaja-analytiikassa työskentelevä kohderyhmäsuunnittelija Jutta Toro hankki itselleen työsuhdepyörän viime syksynä. Jutta kertoo kokemuksiaan pyöräilystä:

Milloin hankit työsuhdepyörän?

Kun syksyllä 2022 A-lehdissä otettiin käyttöön työsuhdepyöräetu, oli selvää, että hyödynnän sitä. Syyskuun alkupuolella tein tilauksen työsuhdepyöräpalvelu Vapauden kautta valmistajan verkkokaupasta. Ja reilun kuukauden odotuksen jälkeen pyörä saapui suoraan kotipihaan, jolloin vasta kuukausittaiset kulutkin pyörästä alkoivat juosta.

Mikä innosti hankkimaan työsuhdepyörän?

Kipinä työmatkapyöräilyyn lähti kokeillessani kerran työmatkalle mieheni sähköpyörää. Sille tielle jäin, en kuitenkaan kirjaimellisesti, sillä matka taittui mukavasti ja antoi mahdollisuuden viettää aina parituntisen hyötyliikkuen ja ulkoilmasta nauttien.

Työsuhdepyöräedun kautta minulle tarjoutui mahdollisuus saada itse valikoitu, juuri minun tarpeisiini sopiva pyörä ilman suurta rahallista kertapanostusta. Työsuhdepyörä tuntuu myös riskittömältä vaihtoehdolta työnantajan tarjoaman keskeytysturvan ansiosta.

Mitkä tekijät vaikuttivat pyörän valintaan?

Pyöräkseni valikoitui sähköinen maastopyörä, sillä työmatkojen lisäksi myös metsäpolut vievät mennessään. Työmatkani Vantaan ja Sipoon rajalta aina Kulosaareen asti on sen verran pitkä, että sähköavustus pyörässä tuo matkaan helpotusta, erityisesti ylämäissä ja tuulisina päivinä.

Mihin käytät työsuhdepyörää?

Työsuhdepyörällä kuljen toimistolle noin 1-2 kertaa viikossa ympäri vuoden. Lisäksi pyörä on ahkerassa käytössä myös vapaa-ajalla, kun pyöräilen pitkin Sipoonkorven metsäpolkuja. Pyörä kulkee usein mukana myös mökille Keski-Suomeen.

Työsuhdepyörän ansiosta arkiliikuntaa tulee harrastettua helposti ja huomaamatta. Yleinen harhaluulo on, että sähköpyörän kanssa ei tarvitse kuin istua kyydissä, mutta kyllä jokainen kilometri pitää polkea, että perille pääsee. Sähköpyörän ansiosta pyörälenkit sitä vastoin pidentyvät ja pääsee helposti uusiin maisemiin. Työsuhdepyörän myötä olen löytänyt myös talvipyöräilyn ilon, aiemmin en olisi voinut kuvitellakaan pyöräileväni kuin sulan maan aikana.

Kerro jokin mieleen jäänyt pyöräilykokemus.

Matkoilla tosiaan voi sattua monenmoista. Yksi ikimuistoisimmista matkoista tapahtui aika pian sen jälkeen, kun työsuhdepyöräni oli saapunut. Mieheni, joka toimii pyöräni henkilökohtaisena huoltona, laittoi pyöräni ajokuntoon sen saavuttua. Lokakuun sateisena aamuna pukeuduin asianmukaisesti ja lähdin innolla jälleen polkemaan työmatkaa. Matkan aikana pohdin, että kylläpä täällä sataa, kun koko ajan on naama märkä, samalla myös ihmetellen, että miten hampaiden välissä narskuu hiekanmuruset. Kulosaareen päästyäni ajattelin napata kuvan someen todisteeksi, että kelistä viis minä pyöräilen. Yllätys olikin melkoinen, kun kameran ruudulta kurkisti aivan rapainen naama. Mieheni sen sijaan totesi kuvan nähtyään, että hups, etulokasuoja voisi olla myös hyvä asentaa. Tämäkin pyöräilykokemus toi kaikesta huolimatta myös jälleen hymyn huulille, kuten se ilostutti kuvallaan myös monen työkaverini päivää. Ja tällöin erityisesti osasin arvostaa myös hyviä A-lehtitalon suihkutiloja. Ja kyllä, nyt pyörästäni löytyy myös nuo lokasuojat.

Kenelle suosittelet työsuhdepyörää?

Työsuhdepyörä sopii ihan kaikille, olit sitten pyöräillyt jo pidempään tai vasta mietit pyöräilyä. Helppo ja edullinen keino hankkia itselle sopiva ja hyvä pyörä, jolla pyöräilyn ilo säilyy. Yhteistyökumppanimme Vapauden kumppaniverkosto on todella laaja, ja valikoimista löytyy varmasti jokaisen tarpeisiin ja toiveisiin sopiva pyörä.

Pieni varoituksen sana kuitenkin, tähän voi jäädä koukkuun, ja pyöräily muuttuu helposti jopa harrastukseksi.