Mitkä ovat 4 kiinnostavinta matkailutrendiä vuonna 2019?

Mitkä ovat 4 kiinnostavinta matkailutrendiä vuonna 2019?
Tv-sarjat, wow-kuvat, pitkät lennot… Matkailulehti Mondon toimituspäällikkö Pekka Hiltunen poimi matkailun kasvavista ilmiöistä neljä kiehtovinta. Mondo on tänään avautuvan Matka 2019 -tapahtuman mediayhteistyökumppani.
Julkaistu 15.1.2019

1. Leffojen ja tv-sarjojen perässä maailmalle

Elokuvat ja televisio-ohjelmat ovat innostaneet matkustamaan jo kauan, mutta nyt leffa- ja sarjamatkailusta on kasvanut massailmiö. Suurin vetonaula on maailman suosituimmaksi tv-sarjaksi usein nimetty Game of Thrones, jota on kuvattu esimerkiksi Kroatiassa, Espanjassa ja Islannissa.

GoT-sarjaan perustuva matkailu on viety pisimmälle Pohjois-Irlannissa. Upeissa maisemissa sijaitsevia kuvauspaikkoja voi kiertää niin omatoimisesti kuin opastetusti, vaikkapa niille omistetun sovelluksen ohjaamana. Tarjolla on myös elämyspaketteja, joissa voi vierailla sarjaan kruunuja valmistaneessa kultasepänpajassa, kokeilla tasokasta glamping-retkeilymajoitusta kuvauspaikkana toimineessa metsässä ja nauttia GoT-illallisen.

Game of Thronesin viimeinen, kahdeksas kausi alkaa tv-kanavilla keväällä 2019, ja sen maailmasta ja henkilöistä aiotaan tehdä erilaisia uusia spin off -sarjoja. Siksi GoT-matkailun voi vielä ennustaa lisääntyvänkin.

Lontoossa voi tehdä opastettuja kierroksia esimerkiksi Harry Potterin ja Sherlock-sarjan jäljillä, ja Sherlockin faneille avautui kaupungissa äskettäin pakohuone, josta on tulossa jättihitti. Pelissä pääsee ratkomaan mysteerejä sarjan lavasteissa ja kuvauspaikoilla – jos ylipäätään onnistuu saamaan lipun.

Leffapuolen matkailullisia jättiuutuuksia ovat ensi kesänä ja syksynä Disneylandiin Kaliforniaan ja Disney Worldiin Floridaan avautuvat Star Wars: Galaxy’s Edge -teema-alueet.

2. Ultrapitkät lennot yleistyvät

Ultrapitkät eli yli 12 tunnin lennot lisääntyvät. Lokakuussa 2018 rikottiin uusi maailmanennätys, kun Singapore Airlines lensi pisimmän yhtäjaksoisen reitin Singaporesta Newarkiin, Yhdysvaltoihin. Pituutta lennolla oli 18,5 tuntia.

Aiemmin viime vuonna Qantas avasi runsaan 14 000 kilometrin reittinsä Lontoosta Perthiin, ja Cathay Pacific lanseerasi yli 12 tunnin pituisen yhteyden Hongkongista Yhdysvaltojen Washingtoniin. Myös esimerkiksi Qatar Airways lentää suoraa, noin 17 tunnin lentoa Dohasta Uuden-Seelannin Aucklandiin.

Ultrapitkät lennot ovat mahdollisia, koska koneet ovat aiempaa kevyempiä, ja niiden polttoaineenkulutus on entistä tehokkaampaa. Suora lento on myös hiilidioksidipäästöjen kannalta välilaskullista lentoa parempi vaihtoehto.

Samalla kun mannertenväliset lentoyhteydet lisääntyvät ja ns. halpalentoyhtiöt alkavat tarjota niitä, matkailijat arvioivat yhä tarkemmin eri yhteyksien plussia ja miinuksia. Vaikka monia ajatus tuntikausien lennosta voi tympiä, toiset reissaajat arvostavat sitä, että pitkällä lennolla voi keskittyä ateriointiin, viihdetarjontaan ja nukkumiseen. Pitkä lento, jolla voi katsella elokuvia ja torkkua, toimii rauhallisena siirtymävaiheena lomafiilikseen.

3. Juna- ja laivareittejä etsitään

Viime vuosi sai monet havahtumaan toden teolla ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, ja yhä useampi matkailija etenkin Euroopassa etsii nyt juna- ja laivareiteistä vaihtoehtoja lentämiselle.

Ilmiö ei vielä näy varsinaisissa matkailun määrissä, koska samalla lentojen suosio kasvaa maailmanlaajuisesti ja yleisön kiinnostus vaihtoehtoihin on vasta virinnyt. Mutta juna- ja laivayhtiöillä on nyt hyvä tilaisuus vastata yleisön odotuksiin, ja lentoyhtiöt kehittävät kilvan ympäristöystävällisyyttään. Samalla matkojen koko ympäristövaikutusten laskemiseen aletaan kehittää entistä tarkempia mittareita.

4. Wow-kuvat innostavat matkailemaan

Kun yhä useampi reissaaja valitsee kohteensa Instagramissa, muualla somessa tai matkailumedioissa näkemiensä kuvien perusteella, kuvilla erottautumisesta on tullut tärkeää. Wow-tunteen herättäviä kuvia haetaan matkailussa monin tavoin.

Eri matkakohteet laittavat esille opasteita paikkoihin, joista saa niistä parhaat kuvat. Huippukokit luovat ravintoloissaan uusia annoksia miettien myös sitä, miltä ne näyttävät ruokailijoiden jakamissa kuvissa. Ja esimerkiksi kiehtovia vedenalaisia näkyjä avaavista hotelleista ja ravintoloista on tullut pieni trendi. Euroopan ensimmäinen vedenalainen ravintola Under avautuu Norjaan. Asiakkaat voivat katsella Pohjois-Atlanttia viiden metrin syvyydessä samalla kun nauttivat kala-ateriaansa.

Odotettavissa on, että kuvien suosiolle syntyy myös pieni vastailmiö: ravintolat ja muut paikat, jotka kieltävät kuvaamisen omilta asiakkailtaankin. Näissä eksklusiivisissa paikoissa halutaan antaa vieraille julkisuudelta suojattu tila. Kännykkävapaat hiljentymislomat ovat yleistyneet jo jonkin aikaa, tulossa ovat kuvaamiselta rauhoitetut kokemukset.

Lisätiedot:

Pekka Hiltunen, toimituspäällikkö, Mondo, puh. 040 775 3434, pekka.hiltunen@a-lehdet.fi