Sisustussyksy 2019 - Mitkä trendit ohjaavat suomalaista sisustajaa?

Sisustussyksy 2019 - Mitkä trendit ohjaavat suomalaista sisustajaa?
Ajan hengessä on koti, jonka tyyli ikääntyy kauniisti mutta muuntuu helposti uusiin tarpeisiin, kirjoittaa Avotakan päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma.
Julkaistu 16.6.2019

Tämä aika kuuluu jokaiselle, joka miettii toisenkin kerran, mitä ostaa ja mihin kannattaa panostaa. Yksittäistä tyyliä tärkeämmäksi nousevat valinnat, jotka kertovat omista arvostuksista ja suhtautumisesta siihen, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu.

Pääosassa ovat kalusteet, tekstiilit, materiaalit ja ratkaisut, joiden valmistus on kestävällä pohjalla ja joiden raaka-aineet ovat jäljitettävissä. Lisäksi korostuu kierrätettävyys. Joko tuote on kierrätettävä, tai sitten se on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista kuten muovista. Myös vähemmän käytetyt luonnonmateriaalit (korkki) kiinnostavat.

Kaikki se, mikä näyttää käsityöltä, ei ole käsityötä. Uudenlaiset, energiaa säästävät ja robotiikkaa hyödyntävät teolliset valmistusmenetelmät yllättävät.

Perinteisten kauppatapojen rinnalle nousevat uudet tavat kuluttaa ja vaihtaa kodin ilmettä. Huonekaluja ja muita kodintuotteita ei välttämättä enää osteta, vaan niitä vuokrataan tai vaihdetaan. Huonekalujen muokkaus- ja korjauspalvelut lisääntyvät.

Kodikkuus saa uusia merkityksiä. Se ei enää tarkoita pelkästään persoonalliselta näyttäviä esineitä tai persoonallisia yhdistelmiä – eikä varsinkaan tavaroiden haalimista. Vähemmän on enemmän ja laatu korvaa määrän. Tästä syystä minimalistisesti mutta lämpimin materiaaleihin sisustetut kodit yleistyvät.

Perinteisten oleskeluryhmien ja ruokapöytien tilalle tulee vapaamuotoisempia seurustelu-, työskentely- ja ruokailuryhmiä. Yhdessä ja samassa tilassa tapahtuu paljon – entisajan tupien tapaan. Liikunta, jooga ja muut hyvinvointia edistävät harrastukset tulevat tärkeäksi osaksi asumista ja edellyttävät niihin sopivia kalusteita ja otollisia olosuhteita.

Vaikka tekniikan osuus ja käyttömahdollisuudet lisääntyvät kodeissa, se ei ilmene suurina näyttöruutuina tai muina päälle hyökkäävinä elementteinä. Mieluummin tekniikka piiloutuu rakenteisiin ja kalusteisiin eikä vie huomiota kodin varsinaisilta tehtäviltä.

Värityskin kuvastaa pehmeyden tarvetta. Vaaleanruskea ja beige tai haalea pastelli, kuten persikka, vaaleanpunainen, laventeli tai minttu, ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Voimakkaamman vaikutuksen tekevät syvät vihreän sävyt, sininen, sinapinkeltainen ja terrakotan korvaava astetta punaisempi sävy. Vastapainoksi näköpiirissä on kirkkaita ja raikkaita sävyjä Memphis-tyyliin.

Maalattujen pintojen vaihtoehtoina yleistyvät puupaneloinnit, listoitukset tai kokonaiset, puun syitä ja eloisuutta korostavat pinnat. Tapeteissa huomiota herättävät eksoottiset, menneisyyteen ja kaukaisiin maihin viittaavat kuva-aiheet. Akustoivat ratkaisut yleistyvät myös kodeissa. Eri tavoin ladotut tiilipinnat kiinnostavat.

Tekstiileissä painottuvat edelleen perinteiset käsityötekniikat ja ylipäätään käsityötaidot, materiaalien perusominaisuudet kuten villan lämmittävyys tai pellavan karheus, koska kosketeltavuus on aiempaa tärkeämpää ja tuntoaistia pitää ruokkia. Pitkät, runsaat, valuvat verhot kuuluvat ehdottomasti kauniisti sisustettuun kotiin.

Ylimääräistä visuaalista hupia tuovat niin kukkakranssit kuin villityksenomaisesti neonvalot tai vekkivarjostimet tai vaikka simpukan muotoiset esineet.

Tyylivaikutteita varsinkin huonekalujen muotoihin ja yleiseen tunnelmaan haetaan muodin tapaan 70- ja 80-luvuilta, erityisesti aikakauden italialaisesta huippudesignista sekä amerikkalaisesta disco-kulttuurista. Klassikoiden suosio on suurta, ja ne nousevat esiin uusien värityksien, verhoilujen tai pintakäsittelyjen muodossa, kuten Olucen Atollo-pöytävalaisin, joka on saanut pintaansa pronssikäsittelyn.

Myös 50- ja 60-lukujen vintagella on suuri vaikutus. Vintage on ollut suosittu ”mauste” sisustuksessa pidemmän aikaa, mutta pikkuhiljaa se on hiipinyt yhdeksi sisustamisen valtavirroista. Vintage on ajassa, koska siinä kiteytyvät kestävyys ja kalusteen pitkä elinkaari: vanhemmat kalusteet ovat hyvin tehtyjä ja niiden tyylissä on jotain ikuista. Niitä voi myös korjata.

Virtaviivaisuuden ja jatkuvan uuden etsimisen tilalle on siis tullut muita arvoja. Trendikäs koti on mielenkiintoinen ja kutsuva siitä syystä, ettei se ole liian harkittu ja loppuun asti sisustettu. Sisustaminen on entistä enemmän yksilöllistä löytöjen tekemistä ja seikkailua, joka jatkuu niin kauan kuin ihminen jaksaa olla utelias, leikkisä ja aktiivinen.

Mainio paikka tutustua syksyn trendeihin on Habitare-messut 11.-15. syyskuuta. Avotakalla on jälleen oma osasto, joka ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa, siitä tulee erityinen. Lisäksi löydät meidät uudelta Materials-osastolta.

Kirjoittaja: Kari-Otso Nevaluoma, Avotakan päätoimittaja

Oletko kiinnostunut kuulemaan kaupallisista mahdollisuuksista asumisen medioissamme?

Kysy lisää A-lehtien yritysasiakasmyynnistä kumppanuudesta Suomen suurimmassa koti-illassa, jonka Meilläkotona.fi järjestää marraskuussa 2019 tai ota yksinoikeudella haltuun Syksyn piirakat -erikoislehti. Ota yhteyttä yhteyshenkilöösi tai p. 050 4144 200 tai yritysasiakkaat@a-lehdet.fi. Voit myös täyttää yhteydenottolomakkeen, niin otamme sinuun yhteyttä seuraavan työpäivän aikana.