Mitä olen oppinut nuorten suhteesta journalismiin?

Mitä olen oppinut nuorten suhteesta journalismiin?
Zetapodissa keskustellaan siitä, mitä nuoret toivovat toimittajilta. Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto tiivisti podcastin oivallukset kymmenen kohdan vinkkilistaksi. Kuuntele #Nuoretmyös-teemajakso!
Julkaistu 1.9.2020

Journalismin tulevaisuuden tärkeimpiä kysymyksiä on, pysyykö se merkityksellisenä Z-sukupolvelle. Tätä lähdimme selvittämään vastausta #nuoretmyös-tutkimuskyselyssä, jonka toteutimme Demin toimituksessa yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa keväällä 2020.

Zetapodin tuoreessa jaksossa pengotaan kyselyn tuloksia yhdessä Demin somestrategi Essi Rundgrenin ja media-alan freelancerin Minttu Tikkasen kanssa.

Mitä nuoret oikein toivovat perinteiseltä medialta? Jos vastaus pitää yrittää tiivistää yhteen lauseeseen: Z-sukupolvi haluaa ymmärtää, mitä maailmassa tapahtuu.

Näin journalisti voi auttaa siinä:

  1. Ota nuorten huolet ja kiinnostuksenkohteet vakavasti.
  2. Lisää juttuihisi vielä vähän lisää konkretiaa: miten tämä vaikuttaa nuoren arkeen?
  3. Anna samaistuttavat kasvot niin sijoittamiselle kuin mielenterveysongelmille.
  4. Jos julkaiset uutisia, tee se vähintään yhtä nopeasti ja napakasti kuin iltapäivälehdet.
  5. Päästä Z-sukupolvi ääneen ja vaihda näkökulmaa erityisesti nuoria puhuttelevissa aiheissa: ilmastonmuutos ja ekologisuus, mielenterveys, kiusaaminen ja syrjintä, koulutus, harrastukset.
  6. Älä pyydä nuorilta rahaa journalistisista digisisällöistä – ainakaan ihan vielä.
  7. Tarkista faktasi ja ole valmis käymään keskustelua myös arvovalinnoistasi.
  8. Panosta vuorovaikutukseen lukijoidesi, kuuntelijoidesi tai katsojiesi kanssa.
  9. Haasta itsesi sisältömuodon ja kanavan suhteen – näe vaivaa sen eteen, että saat nuoret viihtymään tiedon parissa.
  10. Jos olet tuottaja tai esihenkilö, pestaa nuoria tekijöitä toimituksiin ja freelancereiksi.

Oletko samaa mieltä? Heräsikö kysymyksiä? Kuuntele jakso, jossa on perusteluja, konkretiaa ja kiinnostavia havaintoja sekä nuortenmedian tekijöiltä että nuorilta itseltään.

Osallistu myös keskusteluun Twitterissä #nuoretmyös @lehtomurto

Kuuntele Zetapodi, niin tiedät, miten maailma muuttuu nuorten mukana. Zetapodi pureutuu Z-sukupolven arvoihin, asenteisiin, mediankäyttöön ja kulutustottumuksiin. Löydät Zetapodin iTunesista, Applen Podcastit-sovelluksesta, Spotifysta ja A-lehdet.fistä.

Tämä artikkeli on neljäs osa #Nuoretmyös-hankkeen juttusarjaa, jossa jaetaan pitkin vuotta havaintoja nuorten ja median suhteesta. Demin toimituksen vetämä hanke tuo journalismiin Z-sukupolven äänen ja syventää ymmärrystä nuorten ja median suhteesta. #Nuoretmyös-hanketta rahoittaa Media-alan tutkimussäätiö.