Napero-Finlandian tuomari Elisa Miinin lasten kilpailukirjoituksista: "Rakkaus satuihin ja tarinoiden kertomiseen elää teksteissä vahvana"

Napero-Finlandian tuomari Elisa Miinin lasten kilpailukirjoituksista: "Rakkaus satuihin ja tarinoiden kertomiseen elää teksteissä vahvana"
Satujen voima on ihmeellinen. Ne auttavat hahmottamaan maailmaa, kanavoivat tunteita ja ruokkivat mielikuvitusta, kirjoittaa Napero-Finlandian tuomari, Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin.
Julkaistu 27.9.2021

Sadun päivänä 18.10. julkistetaan Napero-Finlandian voittajat. Päätalo-instituutti on järjestänyt alakoululaisille suunnattua kirjoituskilpailua vuodesta 1993 lähtien. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin yhteistyössä Apu Juniorin kanssa.

Lasten lukuinnon ja -taidon heikkenemisestä on puhuttu viime vuosina paljon. Rakkaus tarinoihin, lukemiseen ja luovaan kirjoittamiseen elää kuitenkin vahvana. Sen todistavat Napero-Finlandiaan tänä vuonna lähetetyt lähes 2 000 satua.

Lapsille annettiin vapaus kirjoittaa mistä tahansa aiheesta. Haltijat, velhot ja perinteiset eläinsadut ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen. Maailma kuitenkin muuttuu, ja siitä kertovat useat ilmastokriisistä kirjoitetut sadut. Lapsia huolestuttaa lajien katoaminen sekä elinympäristön muuttuminen ja tuhoutuminen. Saduissa vaaditaan toimimaan nyt, kun vielä ei ole liian myöhäistä. Toisaalta surraan myös aikuisten saamattomuutta ja sitä, että koko sotku jää lasten siivottavaksi.

Olen hämmästynyt siitä, miten taitavia kirjoittajia löytyy jo eka- ja tokaluokkalaisten joukosta, vanhemmista lapsista puhumattakaan. Lapset ovat oivaltavia, hauskoja ja tarkkanäköisiä tarinankertoja. Monesta sadusta paistaa upeasti mielikuvituksen voima ja rakkaus klassikkosatuihin Peppi Pitkätossusta Harry Potteriin.

Satujen voima on ihmeellinen. Ne auttavat hahmottamaan maailmaa, kanavoivat tunteita, ruokkivat ajattelua ja mielikuvitusta ja auttavat pysähtymään ja keskittymään hektisen arjen keskellä. Sadut tarjoavat turvallisen tavan lähestyä elämän suuria kysymyksiä: ystävyyttä, kiusaamista, toisten auttamista ja utuisena häämöttävää tulevaisuutta.

Napero-Finladiassa kirjoittajat on jaettu kolmeen sarjaan: eka- ja tokaluokkalaisiin, kolmos-nelosiin ja viitos- ja kuutosluokkalaisiin. Tarinoiden esiraatina toimi Oulun yliopiston kirjallisuuden opiskelijat lasten- ja nuortenkirjallisuudentutkija Myry Voipion johdolla. Kunkin sarjan voittajat ja kunniamaininnan saaneet ovat valinneet yhdessä kirjailija Niilo Keränen ja Apu Juniorin vastaava tuottaja Elisa Miinin. Parhaita satuja julkaistaan lokakuun lopusta lähtien Apu Juniorin jokaisessa numerossa.

Napero-Finlandia-yhteistyö on osa A-lehtien vastuullisuusohjelmaa. Haluamme edistää sosiaalista tasa-arvoisuutta Suomessa ja kannustaa lapsia itsenäiseen ajatteluun sekä vaalia lasten luku- ja kirjoitustaitoa.