Esitä minulle kysymys – osallistavaa journalismia Instagram storyssa

Esitä minulle kysymys – osallistavaa journalismia Instagram storyssa
Mitä, jos sosiaalisessa mediassa ei vain mainostettaisi journalismia, vaan tehtäisiin sitä? Mitä, jos lukijat olisivat sekä haastateltavia että haastattelijoita? Demin Instagramissa ilmestyvä Esitä minulle kysymys -juttusarja on 2020-luvun versio klassisesta juttutyypistä.
Julkaistu 9.11.2020

Mitä halusimme tehdä?

Kysy mitä vain (vaikkapa suomenruotsalaiselta, muslimilta tai 14-vuotiaalta pojalta) on melko tavallinen keskustelunavaus niin Demi.fissä kuin muillakin keskustelupalstoilla. Meitä ihmisiä kiinnostaa, mitä muut ajattelevat ja miten he tämän maailman kokevat. Olemme uteliaita ja toisaalta kaipaamme vertaistukea. Siksi mediakin on vuosikymmenet tehnyt juttuja tavallisten ihmisten kiinnostavista kokemuksista.

Demin toimituksessa keskustelupalstoilta tuttu Kysy mitä vain -keskustelu haluttiin toteuttaa journalistisesti, ja Instagramin story-julkaisumuoto vuorovaikutteisine ominaisuuksineen tarjosi mahdollisuuden tuoda juttu sinne, missä Demin yleisö on. Someen siis.

Miten toteutimme sen?

Demin Instagram storyssa julkaistiin joka maanantai Esitä minulle kysymys -esittely, jossa tavallinen nuori kertoo lyhyesti jostain hänelle merkittävästä kokemuksesta. Esittelyt laadittiin haastattelemalla nuoria Instagram-viestein. Esittelyn perässä oli digitaalinen kysymyslaatikko, johon lukijat voivat jättää kysymyksensä esittelyssä olleelle nuorelle.

Jutun toimittaja valitsi nuorten lukijoiden lähettämistä kysymyksistä kiinnostavimmat haastateltavan vastattaviksi, ja kysymys-vastaus-osio julkaistiin jo saman viikon lopussa. Juttusarjan osat tallennettiin Instagram-tilille kohokohdiksi, jotta ne voi lukea milloin vain. Juttusarja jatkuu edelleen.

Miten nuoret osallistuivat?

Esitä minulle kysymys -sarjassa nuoret olivat sekä haastateltavan että haastattelijan roolissa. Osallistuminen oli helppoa, koska kysymyksen haastateltavalle saattoi lähettää muutamassa sekunnissa, ja se näkyi lopullisessa jutussa anonyymina.

Juttusarjassa haastateltiin Instagram-viestein tavallisia nuoria ja vahvistettiin siten ajatusta siitä, että jokaisen kokemukset ovat tärkeitä ja jakamisen arvoisia. Ei tarvinnut olla asiaa 10 000 merkin lehtijutun verran, olla julkkis tai edes matkustaa valokuvattavaksi pääkaupunkiseudulle.

Mitä oivalsimme?

Suoraan someen suunniteltu journalistinen juttusarja vie aikaa, mutta antaa valtavasti ideoita toimitukselle. Esitä minulle kysymys -juttusarjan kautta opittiin paljon siitä, millaiset aiheet ja näkökulmat ovat Demin yleisölle tärkeitä.

Säännöllinen some-juttusarja, johon lukija saa osallistua ja johon hän voi kuvitella itsensä haastateltavaksi, sitouttaa yleisöä tehokkaasti. Sosiaalisessa mediassa on iso tilaus nuorille tärkeitä aiheita käsittelevälle luotettavalle journalismille.

Mitä sinä voit tehdä?

  • Osallista lukijoita Instagram storyn kysymykset-työkalulla. Pyydä lukijoilta esimerkiksi juttutoiveita, kysymyksiä haastattelua varten, vinkkejä tai kokemuksia jostakin aiheesta. Jaa kiinnostavimmat työkalulla saamasi osallistumiset storyssa.
  • Suunnittele ja toteuta kevyt juttukonsepti vain mediasi suosituimmassa somekanavassa. Hyödynnä somen parhaat puolet, eli ota juttuun mukaan lukijoiden kommentteja tai muuta someosallistumista.
Kiinnostuitko?
Autamme löytämään parhaat ratkaisut ja kiinnostavimmat tarinat, joilla teet vaikutuksen nuorten kohderyhmään. Täytä yhteystietosi alle, niin otamme sinuun yhteyttä. Tavoitat A-lehtien yritysasiakasmyynnin myös aina +358 50 414 4200 tai yritysasiakkaat@a-lehdet.fi