17 nuorta antaa kasvot mielenterveysongelmille: Sekasin by Demi -erikoisnumerossa uusia näkökulmia avun hakemiseen

17 nuorta antaa kasvot mielenterveysongelmille: Sekasin by Demi -erikoisnumerossa uusia näkökulmia avun hakemiseen
Nuoret kritisoivat avun löytämisen vaikeutta, murtavat ennakkoluuloja ja rohkaisevat toisiaan. Yli 400 vastaajan verkkokysely ja haastattelut nostavat esiin nuorten mielenterveyden kipupisteet. Erikoisnumerosta käynnistyy Sekasin by Demi -yhteistyö.
Julkaistu 16.11.2020

Sekasin by Demi -erikoisnumeron kansijutussa 17 nuorta näyttää, ettei mielenterveysongelmissa ole mitään hävettävää. He kertovat haastattelussa, milloin tajusivat tarvitsevansa apua – ja kannustavat muitakin avun hakemiseen.

Marraskuun Demi on Sekasin by Demi -erikoisnumero.

Teemanumeron myötä nuortenmedia Demi ja nuorille keskusteluapua tarjoava Sekasin-chat aloittavat vuoden 2021 loppuun asti kestävän yhteistyön. Marraskuun Demi-lehdessä julkaistaan tulokset Demin verkkokyselystä, johon vastasi yli 400 alle 20-vuotiasta nuorta. Kyselyn teemana on avun hakeminen huoliin, jotka liittyvät mielen hyvinvointiin.

”Halusimme keskittyä jutussa avun hakemiseen, jotta voimme tarjota nuorille myös toivoa ja ratkaisuja samaistuttavalla tavalla. Toisen nuoren esimerkki voi joskus olla tehokkaampi kuin aikuisen neuvo”, Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto sanoo.

Toisaalta avun hakeminen ei aina tuota tulosta. Kyselyn mukaan 62 prosenttia heistä, jotka ovat kokeneet tarvinneensa apua, ovat saaneet sitä. 48 prosenttia vastaajista sanoo, että nuorten on vaikea saada ammattiapua.

Venla Härmä (kuvassa keskellä) on yksi nuorista, joka kertoo Demissä kokemuksistaan. ”En pidä siitä, että avun löytäminen on niin paljon ihmisen itsensä vastuulla ja että palveluja pitää vain jotenkin jaksaa etsiä”, hän sanoo haastattelussa.

”Apu täytyy viedä nykyistä paremmin nuorten luokse. Jos palvelut rakennettaisiin aidosti nuorten eikä järjestelmän tarpeista käsin, apua saisi matalalla kynnyksellä silloin kun ihminen sitä tarvitsee”, sanoo verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen Mieli ry:stä.

Kyselyn mukaan nuoret ovat saaneet eniten tukea seuraavilta ammattiauttajilta: 1. Psykologi tai terapeutti 2. Koulukuraattori 3. Kouluterveydenhoitaja 4. Koulupsykologi 5. Nuorisopoliklinikka 6. Nettipalvelu, kuten Sekasin-chat 7. Opettaja 8. Nuoriso-ohjaaja 9. Terveysasema 10. Koululääkäri.

Edellä mainittujen turvallisten aikuisten rooli on suuri, sillä vain 29 prosenttia vastaajista pystyy puhumaan huolista perheenjäsenilleen. Ystävilleen huolista juttelee 61 prosenttia.

Marraskuun Demi-lehdessä on kansijutun ohella runsaasti mielenterveyttä tukevia juttuja. Aiheita ovat esimerkiksi syömishäiriöt, opiskelumotivaatio, ihmissuhteet, self-care ja ulkonäköpaineet. Aihetta käsitellään myös Demin Instagramissa @demi.fi.

Demi julkaisee vähintään sata juttua, jotka tukevat mielen hyvinvointia. Aino Toivanen on mukana lisäämässä tietoisuutta nuorten mielenterveydestä – kuten myös pääkuvassa esiintyvät Aino Utriainen, Venla Härmä ja Erhan Daler.

”Tarve luottavalle tiedolle on suuri. Vaikka somesta löytyy nuorille arvokasta vertaistukea, joskus vertaistarinat voivat kääntyä hyvää tarkoitustaan vastaan. Esimerkiksi syömishäiriöiden ja itsetuhoisuuden käsittely mediassa vaatii ymmärrystä siitä, mitä yksityiskohtia on turvallista kertoa”, Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto kertoo.

Sekasin by Demi -yhteistyön myötä on luvassa yhteensä sata journalistista juttua mielenterveydestä sekä vuoden jokaisessa Demi-lehdessä että digikanavissa. Yhteistyö on osa A-lehtien kestävän kehityksen ohjelmaa, jonka yksi teemoista on mielen hyvinvoinnin tukeminen.

Lisätietoja:

A-lehdet Oy, Päivi Lehtomurto, Demin päätoimittaja, paivi.lehtomurto@a-lehdet.fi, p. 050 414 4664

MIELI Suomen Mielenterveys ry, Satu Sutelainen, verkkokriisityön päällikkö, satu.sutelainen@mieli.fi, p. 040 840 6681

Sekasin-chat tarjoaa nuorille anonyymia matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä – myös iltaisin, jolloin useimmat muut tukipalvelut ovat kiinni. Nuorten kanssa Sekasin-chatissa keskustelevat koulutetut vapaaehtoiset ja ammattilaiset. Sekasin-chat toteutetaan järjestöjen yhteistyönä, ja sen koordinoinnista vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti. Sekasin-chatin auttamistyö toteutetaan STEA-avustuksen turvin.

Demi on median edelläkävijä, joka kehittää tulevaisuuden journalismia yhdessä Z-sukupolven kanssa. Se on enemmän kuin pelkkä lehti: Demin kanssa nuori pääsee osaksi yhteisöä niin Instagramissa, Demi.fissä kuin YouTubessakin. Demi käsittelee kaikkia teini-ikäisille tärkeitä asioita. Tabuaiheista uskalletaan puhua suoraan, ja jutut tarjoavat lempeitä näkökulmia, vertaistukea ja positiivista asennetta. Demi tekee vastuullista journalismia, jonka pohjalla on vahvat arvot.

Kuva: Nuorten tarinat ovat keskiössä Sekasin by Demi -projektissa. Kuvaaja Antti Vettenranta.