90-vuotiaan Apu-lehden juhlanumero toteutettiin yhdessä nuorten kanssa

90-vuotiaan Apu-lehden juhlanumero toteutettiin yhdessä nuorten kanssa
Nuorten Ääni -toimitus kutsuttiin toteuttamaan Avun synttärinumero yhdessä Avun toimituksen kanssa. Apu haluaa katsoa juhlavuonna ennen kaikkea eteenpäin. Nuorten ajatukset ja käsitykset tulevaisuudesta määrittelevät sen suunnan. Siksi heitä on tärkeä kuunnella.
Julkaistu 23.2.2023

Jo 90 vuotta suomalaisten arkea inspiroinut Apu elää ajassa, muttei ei ole koskaan kadottanut juuriaan. Se on vahvan brändin yhtälö. Lehti syntyi avun antamisen tarpeesta, ja Avun tehtävä on edelleen luoda yhteenkuuluvuutta ja uskoa tulevaisuuteen.

”Apu on media, joka rikkoo kuplia, lisää ymmärrystä ja tarjoaa uusia ja syvempiä näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin. Taustoittavan journalismin avulla teemme sisältöjä, joita ei muualta saa”, vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki sanoo.

90-vuotiaan Avun syntymäpäivänumeron tekijöiksi kutsuttiin joukko nuoria suomalaisia. He ideoivat ja toimittivat toimituksen kanssa yhteistyössä lehden, joka valottaa raikkaasti nuorten näkökulmia, tarttuu nuoria kiinnostaviin aiheisiin ja luo katseen tulevaisuuteen.

”Avun toimitukselle yhteistyö nuorten kanssa oli inspiroivaa ja silmiä avaavaa. He ravistelivat luutuneita ajatuksiamme, ehdottivat yllättäviä aiheita ja kehittivät raikkaita näkökulmia. Lehdestä tuli kerrassaan mainio. Sen lisäksi nuoret tekevät juhlaviikon ajan sisältöä myös Avun Instagram-kanavalle”, Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro sanoo.

"Meitä nuoria kiinnostaa tulevaisuus, tasa-arvo ja kulttuuri. Näihin teemoihin tartuimme myös tässä ainutkertaisessa lehdessä”, kertoo tuottajana lehtiprojektissa toiminut Malin Lehtonen Nuorten Ääni -toimituksesta.

Juhlavuosi näkyy Avun sisällöissä läpi vuoden. Jokaisen kuukauden ensimmäinen numero on runsas juhlanumero. Juhlavuoden Näin meistä tuli me -juttusarja kertoo asioista ja ihmisistä, jotka ovat muovanneet Suomea. Jokaisessa sarjan osassa nostetaan esiin kutakin vuosikymmentä mullistanut ilmiö, jonka vaikutukset näkyvät ja tuntuvat arjessamme yhä.

Avun 12 maakuntakirjeenvaihtajaa ympäri Suomen kertovat omien alueidensa ihmisistä ja asioista. Tänä vuonna Avussa aloittivat myös teemakirjeenvaihtajat, jotka raportoivat ajan tärkeistä ilmiöistä: huono-osaisuudesta, vallasta, onnellisuudesta, maataloudesta, rikollisuudesta, kestävyydestä, nuoruudesta ja mielenterveydestä.

Apu painetaan kokonaan Suomessa, josta tunnuksena lehdellä on Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkki.

”Osta Apu, anna apu työttömälle.” Näin kuului Apu-lehden ensimmäinen mainoslause vuonna 1933, kun Aune ja Yrjö Lyytikäinen aloittivat lehden julkaisun. Apu perustettiin tueksi laman keskellä kamppaileville työttömille, jotka saivat myymästään 2 markan hintaisesta lehdestä itselleen 1,25 markkaa.

Vuosien saatossa Apu on kasvanut koko Suomen luetuimmaksi viikkolehdeksi ja se tavoittaa yhdessä Apu.fin monipuolisten verkkosisältöjen kanssa nykyisin 435 000 lukijaa (kokonaistavoittavuus, KMT 2022) joka viikko.

Nuorten tekemä Apu 90 vuotta -juhlanumero ilmestyy 23.2.2023