Erotu – pysäytä kuva

Pysäytetty on kiinnostavaa. Se demonstroi yhden hetken. Se jättää mielikuvitukselle tilaa ja saa miettimään, mitä tapahtui ennen kuvan ottoa, entä mitä sen jälkeen. Alamme välittömästi rakentamaan maailmaa kuvan ympärille, mielikuvittelemaan.
Minua ovat aina kiehtoneet mainostiimien yhteistyössä luomat konseptit, joissa yhteen kuvaan on puristettu kirkas, selkeä ja yksioikoinen tarina. Usein jopa ilman avaavaa tekstiä tai otsikkoa. Silti useimmiten ymmärrän, mitä minulle halutaan sanoa, hoksaudun ja tunnen iloa.
Olen päättänyt naivisti ihastua ja ilostua kaupallisista tarinoista. Mieluummin ostan tuotteen tai palvelun, jolla on tarina, kuin sellaisen, jolla ei ole. Arjen pieniä iloja.
Hiljan tein ostopäätöksen Trendin välissä olleen hajuvesinäytteen perusteella. Tuoksu yhdistettynä minulle yhden kuvan avulla myytyyn tarinaan toimi tässäkin tapauksessa. Tämä tapahtui kotisohvalla, omissa oloissa, tilanteessa, jossa minun ja ostopäätökseni väliin ei tullut edes älypuhelin. Samat sisällöt toki löytyvät myös netistä. Luen niitä sieltäkin, samalla intohimolla ja syventyen. Siellä en vain (ainakaan vielä) voi saada ostopäätökseni tueksi tuoksunäytettä.
Mainoskuva on kuninkuuslaji maailmassa, jossa kaikki liikkuu
Niin kuin missä tahansa luovuutta vaativassa lajissa, aina kaikki eivät tykkää mainoksestasi tai sen tekijät eivät onnistu. Onnistuessaan pysäytetyn kuvan voima on kuitenkin moninkertainen moneen liikkuvaan sukulaiseensa verrattuna. Väitän näin ja saatan jopa olla oikeassa. Väittämäni perustuu nimittäin siihen olettamukseen, että 80 % ihmisen kohtamaasta viestinnästä sisältää liikettä. Erään arvion mukaan kohtaamme 6 000 – 10 000 kaupallista viestiä päivittäin (70-luvulla vastaava luku oli 500 – 1 600, ei ihme, että sen ajan mainokset muistetaan). Erottautuminen liikkeellä liikkeen keskellä on haastavaa. Mitäpä jos kokeilisit pysäyttää liikkeen?
Mainosjulisteen tai -kuvan suunnittelu on kuninkuuslaji, jonka kruunupäät muistetaan pitkään. Siinä ei ole kuuden sekunnin aikarajaa, johon pitää mahduttaa logot ja jinglet ja väittämät. Siinä on kuva, joka kertoo kaiken. Parhaimmillaan se pysäyttää ja laukaisee kiireisen ihmisen mielikuvituksen ja antaa oivalluksen iloa.
Suomalaisen luovan suunnittelun parhaita paloja ja tekijöitä nähtiin 28. huhtikuuta Vuoden Huiput -gaalassa. Minulla oli ilo jakaa juhlassa A-lehtien Pysäytetyn kuvan voima -erikoispalkinto. Sen voitti Visit Porin ja Sherpan visuaalisesti hienoviritetty ja täydellisen yhtenäinen Salaa rakas -työ. Onnea, te pysäytetyn kuvan mestarit!
Disruptiosta ne menestystarinat usein syntyvät. Ole erilainen, pysäytä kuva.