A-lehdet tutki: Nämä asiat kiinnostavat kauneudenhoidossa nyt
Kauneuskysely toteutettiin A-lehtien verkostossa tammi-helmikuussa 2021, ja siihen vastasi 211 ihmistä. Vastaajat ovat pääosin naisia, iältään 20–60-vuotiaita. Heistä 42 prosenttia asuu pääkaupunkiseudulla.
Peilikuva aiheuttaa ristiriitaisia tunteita
Vastaajista 46 prosenttia on useimmiten tyytyväisiä ulkonäköönsä. Yhtä suuri joukko kokee kuitenkin toisinaan tyytymättömyyttä siitä, miltä näyttää. Seitsemän prosenttia ei ole juuri koskaan tyytyväisiä ulkonäköönsä.
Liki puolet on sitä mieltä, että ulkonäköpaineet ovat kasvaneet viime vuosina. Paineita lisää esimerkiksi sosiaalinen media. Neljäsosa puhuu ulkonäköpaineista usein myös ystävien kanssa.
Moni hakee helpotusta ulkonäköpaineisiin kosmetiikasta
Kolme neljästä vastaajasta sanoo, että kosmetiikan käyttö auttaa vähentämään ulkopaineita. Yleisin motiivi käyttää kosmetiikkaa onkin halu näyttää hyvältä. Näin sanoo yli puolet vastaajista. 45 prosenttia käyttää kosmetiikkaa puolestaan sen takia, että se tuo mielihyvää ja 35 prosenttia siksi, että se parantaa itsevarmuutta. Vajaa kolmannes haluaa hidastaa ikääntymisen näkymistä kosmetiikan avulla.
Kauneuspalvelut kiinnostavat monipuolisesti
Monet kauneuspalvelut kiinnostavat vastaajia. Ylivoimaisesti eniten mielenkiintoa herättää esteettinen hammashoito, kuten hampaiden valkaisu, joka kiinnostaa 59 prosenttia. Hyviä kokemuksia siitä on kartuttanut jo joka kymmenes.
Laserhoito iholle kiinnostaa 45 prosenttia vastaajista. Microblading tai kulmien laminointi houkuttaa 34 prosenttia vastaajista. Täyteainehoidot ja kauneuskirurgia kasvoille kiinnostavat lähes viidesosaa.
Valtaosa vastaajista hoitaa kauneutta myös terveellisillä elämäntavoilla, kuten panostamalla ulkoiluun, lepoon ja riittävään veden juontiin. Lähes kaksi kolmasosaa välttää alkoholia.
Kolmasosa käy kosmetologilla, ja 59 prosenttia voisi harkita sitä. Kauneuslisäravinteet kuuluvat neljäsosan rutiineihin ja herättävät kiinnostusta 39 prosentissa vastaajia.
Vinkkejä, tuotesuosituksia ja uusia näkökulmia, kiitos
Ihonhoitovinkit ovat kauneussisältöjen toiveaihe noin puolelle vastaajista. Neljä kymmenestä haluaisi kuluttaa sisältöjä, jotka tarjoavat uusia näkökulmia ja ajattelemisen aihetta esimerkiksi ulkonäköpaineista. Runsas kolmasosa kaipaa suosituksia uutuustuotteista.
Hyväksi havaittu tai suositeltu tuote päätyy ostoskoriin
Valtaosa luottaa kosmetiikkaostoksilla entuudestaan tuttuihin tuotteisiin tai suosituksiin. Vaikuttajilla, ystävillä ja kauneustoimituksilla on vaikutusvaltaa valintoihin. Noin neljäsosa vastaajista sanoo, että esimerkiksi lehden välistä saatu tuotenäyte innostaa ostoksille.
Mitä kosmetiikka sitten saa maksaa? Reilu kolmasosa on valmis maksamaan ripsiväristä 16-20 euroa ja päivävoiteesta 10-20 euroa. Noin puolet sanoo, että edullisuus on tärkeä kriteeri kosmetiikassa. Toisaalta 88 prosenttia vastaajista on valmis satsaamaan hyvään tuotteeseen.
Yleisin kosmetiikan ostopaikka on tavaratalo. Kotimaisista verkkokaupoista kosmetiikkaa hankkii 58 prosenttia vastaajista ja päivittäistavarakaupoista 49 prosenttia vastaajista.
Entä miten koronapandemia on vaikuttanut kosmetiikkatuotteiden ostoon? Joka kolmas kertoo, että ostaa kosmetiikka yhtä usein kuin ennenkin. Noin puolet on kuitenkin vähentänyt hankintoja. Vastakkaisiakin vaikutuksia on: joka kymmenes vastaaja on ostanut korona-aikana useammin kuin ennen tai satsannut aiempaa kalliimpaan kosmetiikkaan.