Nuoret tarvitsevat luotettavaa tietoa mielenterveydestä – Demi ja Sekasin yhdistävät voimansa

Nuoret tarvitsevat luotettavaa tietoa mielenterveydestä – Demi ja Sekasin yhdistävät voimansa
Tiedon tarpeeseen vastataan julkaisemalla sata juttua, jotka käsittelevät mielenterveyttä nuoria auttavista näkökulmista. Uudenlainen yhteistyö tuo Z-sukupolven näkökulman mielenterveyskeskusteluun.
Julkaistu 6.10.2020

Nuoret tarvitsevat lisää luotettavaa tietoa mielen hyvinvoinnista, mielenterveystaidoista ja avun hakemisesta – heitä kiinnostavalla tavalla.

Nuortenmedia Demi ja nuorille keskusteluapua tarjoava Sekasin-chat aloittavat vuoden 2021 loppuun asti kestävän yhteistyön, jolla vastataan tiedon tarpeeseen. Luvassa on sata journalistista juttua mielenterveydestä sekä Demi-lehdessä että digikanavissa. Yhteistyö on osa A-lehtien kestävän kehityksen ohjelmaa, jonka yksi teemoista on mielen hyvinvoinnin tukeminen.

Demi julkaisee vähintään sata juttua, jotka tukevat mielen hyvinvointia. Aino Toivanen on mukana lisäämässä tietoisuutta nuorten mielenterveydestä - kuten myös pääkuvassa esiintyvät Nea Lehto, Helmi Ryynänen ja Erhan Daler.

”Nuorten viesti meille on kirkas: mielenterveydestä pitää puhua enemmän. Haluamme tehdä journalismia, jolla on merkitystä nuorten elämään nyt ja tulevaisuudessa. On mahtavaa, että Sekasin-tiimi tarjoaa meille asiantuntemustaan vaikeiden teemojen käsittelyyn ja ajankohtaisten ilmiöiden tunnistamiseen”, Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto sanoo.

Sekasin by Demi -yhteistyö alkaa 18. marraskuuta, jolloin ilmestyy mielen hyvinvoinnille omistettu Demi-lehti sekä sisältöjä verkossa että somessa. Maailman mielenterveyspäivän aattona perjantaina 9. lokakuuta klo 15 Sekasin-chatin asiantuntija Tanja Khanal vastaa nuorten kysymyksiin mielen hyvinvoinnista Demin Instagram-tilillä @demi.fi.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on lisännyt tarvetta kehittää uusia tapoja nuorten tukemiseksi. Lähipalveluiden järjestäminen on vaikeutunut, ja lisäksi Valtiovarainministeriön suunnitelmat leikata nuorisojärjestöjen rahoitusta herättävät huolta.

”Jo ennen koronavirusta oli selvää, että nuorten mielenterveyspolku ei toimi, ja tänä vuonna Sekasin-chatilla on ollut ennätysmäärä keskusteluja. Oma apu -taitoja tarvitaan vaikeisiin hetkiin, kun ammattiapua joutuu odottamaan”, Mieli ry:n verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen kertoo.

Lisätiedot:

A-lehdet Oy, Demin päätoimittaja Päivi Lehtomurto, paivi.lehtomurto@a-lehdet.fi, p. 050 414 4664

MIELI Suomen Mielenterveys ry, Verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen satu.sutelainen@mieli.fi, p. 040 840 6681

Sekasin-chat tarjoaa nuorille anonyymia matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä – myös iltaisin, jolloin useimmat muut tukipalvelut ovat kiinni. Nuorten kanssa Sekasin-chatissa keskustelevat koulutetut vapaaehtoiset ja ammattilaiset. Sekasin-chat toteutetaan järjestöjen yhteistyönä, ja sen koordinoinnista vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti. Sekasin-chatin auttamistyö toteutetaan STEA-avustuksen turvin.

Demi on median edelläkävijä, joka kehittää tulevaisuuden journalismia yhdessä Z-sukupolven kanssa. Se on enemmän kuin pelkkä lehti: Demin kanssa nuori pääsee osaksi yhteisöä niin Instagramissa, Demi.fissä kuin YouTubessakin. Demi käsittelee kaikkia teini-ikäisille tärkeitä asioita. Tabuaiheista uskalletaan puhua suoraan, ja jutut tarjoavat lempeitä näkökulmia, vertaistukea ja positiivista asennetta. Demi tekee vastuullista journalismia, jonka pohjalla on vahvat arvot.

Kuva: Nuorten tarinat ovat keskiössä Sekasin by Demi -projektissa. Kuvaaja Antti Vettenranta.