Podcast-sisältö saa olla haastavaa – Rantautuvatko nämä podcast-trendit jenkeistä Suomeen?

Podcast-sisältö saa olla haastavaa – Rantautuvatko nämä podcast-trendit jenkeistä Suomeen?
Suomessa kuunnellaan parisuhdejuttelua ja rikostarinoita. USA:n podcasteissa taas korostuvat uutiset ja dokumentarismi. Ennustankin nyt, että Suomi seuraa jenkkejä myös podcast-trendeissä vuonna 2021.
Julkaistu 10.12.2020

Viime kesänä naputtelin Suomen ja USA:n suosituimmat podit taulukkoon ja tutkin, mikä kahden maan podcasteja yhdistää ja miten ne eroavat toisistaan.

Amerikkalaisissa podcasteissa pisti silmään heti, kuinka paljon uutis- ja ajankohtaispodcasteja listojen kärjessä keikkui. Amerikkalaiset tykkäävät nauttia uutisensa nettiaudiona. Suomen listoilta ei uutisia löydy.

Yhdysvaltojen kuunnelluin podcast on New York Timesin mahtava The Daily, jossa haastatellaan tärkeää aihetta tutkinutta toimittajaa ja autetaan kuulijoita ymmärtämään monimutkaisia teemoja kuten USA:n presidentinvaaleja tai koronaa. The Daily on ihana! Shown innostamana syntyi lokakuussa julkaistu Apinalaatikko, jossa haastattelen kovia toimittajia vaikkapa #metoo-liikkeestä, hanhiraivosta tai Sanna Marinin Trendi-lehden kuvista.

Suomalaisissa podcasteissa korostuu true crime eli rikostarinat. Spotifyn Suomen top20:ssä on viisi rikospodia, kun Amerikan listakärjestä ei puhtaita true crimeja löydy yhtään. Meillä A-lehdillä ei ole vielä omaa rikospodcastia, mutta esimerkiksi Storytel-äänikirjapalvelusta löytyy Apu-lehdelle kirjoitettuja dekkareita kuunneltavaksi.

Rikostarinoiden lisäksi meitä suomalaisia kiinnostavat parisuhdejutut enemmän kuin amerikkalaisia. Tähän mennessä rakkaudesta, perheestä ja seksistä ovat suomipodeissa puhuneet lähinnä nuoret naiset, mutta tässä kohtaa lähdimme tuoreesti naisvaltaa vastaan. Syntyi Imagen päätoimittaja Niklas Thesslundin juontama DadPodi, jossa julkkisisät, kuten Toni Nieminen, Juha Itkonen, Martti Suosalo tai Hannes Hyvönen puhuvat perheistään.

Amerikkalaisissa podcasteissa tuotanto on keskimäärin laadukkaampaa kuin suomipodeissa, joissa lähinnä laitetaan mikki päälle ja jutellaan. Tähän vastasimme nyt syksyllä äänellisesti hiotulla Torjutut tunteet -meditaatiosarjalla, joka vie kuulijat aarniometsään kohtaamaan häpeää, vihaa ja muita torjuttuja tunteita ja vapautumaan niistä. Moni kuulija onkin jo ottanut Torjutut tunteet osaksi arkirutiinejaan.

USA:ssa myös dokumentaariset ja äänellisesti monimuotoiset podcastit kuten This American Life ja RadioLab ovat suosittuja. Ylipäätään Amerikassa kuunnellaan haastavampaa kamaa kuin Suomessa.

Koska Amerikassa ollaan meitä edellä podcast-asioissa, ennustankin nyt tutkimukseni perusteella, että vuonna 2021 Suomen podcast-tuotannot muuttuvat kunnianhimoisemmiksi ja listoille nousee kovia dokumentaarisia sarjoja, joista esimakua antoi tänä vuonna Suomen Podcast-median tuottama ja Vera Miettisen toimittama Keijo Vilhusen rosvotarina. Hölinä vähenee ja saamme kuulla kivikovaa ajankohtaisasiaa myös internet-audiona.

Kiinnostuitko?
Autamme löytämään oikeat ratkaisut ja kiinnostavimmat tarinat, joilla teet vaikutuksen kohderyhmääsi! Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Tavoitat A-lehtien yritysasiakasmyynnin myös aina +358 50 414 4200 tai yritysasiakkaat@a-lehdet.fi.
Tutustu näihin:
Me A-lehdissä suhtaudumme audioon samalla kunnianhimolla kuin mihin tahansa sisältöihin. Tuotamme brändeihimme liittyviä ja niiden kohdeyleisöjä kiinnostavia podcasteja ja kehitämme hittiformaatteja, joissa kumppanit haluavat kuulua. Tutustu tästä podcasteihimme ja kysy lisää kaupallisen yhteistyön mahdollisuuksista.