Olet täällä

Blogi: 5 asiaa, jotka yllättivät työharjoittelussa

Kia Löfberg, 24, vietti viisi kuukautta työharjoittelussa Trendissä ja Demissä. Hän opiskelee kolmatta vuotta journalismia Turun Ammattikorkeakoulussa.

Kia Löfberg

(Kuvassa: Kia Löfberg, joka otti puhelimensa mukaan jopa suihkuun odottaessaan työhaastattelun jälkeistä puhelua.)

1. Harjoittelija ei keitä kahvia

”Saankohan edes pienen tekstinpätkän printtiin asti”, pohdin ennen harjoitteluni alkamista Trendin ja Demin toimituksessa.

Todellisuus tarjosi paljon enemmän.

Älyttömätkin ideani on otettu huomioon toimituskokouksissa, ja olen päässyt toteuttamaan niitä viisaiden naisten hellässä kurissa. Pääsin todella kirjoittamaan juttuja printtiin – ja paljon. On ollut mahtavaa tuntea itsensä tasavertaiseksi työkaveriksi.

Kaikki päätoimittajista lähtien ovat luottaneet kykyyni kirjoittaa laadukkaita juttuja sekä printtiin että nettiin. Olen saanut vastuuta ja tuntenut olevani tärkeä osa yhteisöä. Arvostan myös saamaani rehellistä palautetta, johon sisältyy sekä kritiikkiä että vilpittömiä kehuja.

2. Töitä kyllä riittää – onneksi voi priorisoida

Kun on harjoittelussa kahdessa toimituksessa, harvoin tulee tylsää hetkeä. Töiden tasapainottaminen sujui kuitenkin hyvin, kun vain muistin priorisoida tehtäviä päivien aikana.

Tavallisena työpäivänäni saatoin esimerkiksi heti aamusta ajastaa Facebook-päivitykset Trendiin, koota ja editoida Rakkausstoorit-lukijapalstan Demiin ja lähteä Kallioon haastattelemaan nousevaa elokuvatähteä. Olen myös päässyt tutustumaan julkaisujärjestelmän saloihin, hankkimaan kirjoja kuvauksiin sekä käymään erilaisissa pressitilaisuuksissa.

Eikä se työskentely A-lehdillä pelkkää duunin paiskimista ollut. Kesällä pääsin tapaamaan Demin tubettajia Tubeconiin, tein Trendin Insta Storya Flow’sta ja snäppäsin Demin seuraajille Weekend-festivaaleilta.

Myös arkisista päivistä Kulosaaressa löytyi juhlan aineksia, kun kesäisin pidimme välillä jätskitaukoja terassilla ja kilistelimme kabinetissa uudelle lehdelle.

3. Sometekeminen on enemmän kuin luulisi

Ammatillinen osaamiseni on kehittynyt paitsi kirjoittamisessa, myös sosiaalisessa mediassa ja yhteisöjen pyörittämisessä. Luulin olevani haka somessa jo valmiiksi, mutta opin sen olevan aivan oma, monimutkainen maailmansa.

Nykyään tiedän, miten kohderyhmiin vedotaan, ja osaan puhua kahden eri brändin kieltä. Onneksi tunsin brändit jo entuudestaan. Olen esimerkiksi pidemmän aikaa tilannut Trendiä kotiin, kirjoittanut Sparks by K -blogia Lilyssä ja ollut osa blogiyhteisöä. Jatkossa osaan paremmin hyödyntää analytiikkaa myös omassa blogissani, sillä se jos mikä oli somea tehdessä tärkeää.

4. Toimittaja voi muuttaa lukijan elämää

Demi oli minulle teiniaikojeni raamattu – kuin isosisko, joka kertoi asioista, joista muut eivät kehdanneet puhua.

Nyt harjoittelussa nautin vuorovaikutuksesta lukijoiden kanssa, jotka aktiivisesti osallistuvat lehden tekoon muun muassa Demin Snapchatissa.

Oli myös silmiä avaavaa lukea palautteita ja päästä lähemmäs lukijoita. Samalla ymmärsin työn tärkeyden: se, miten ja mistä kirjoitamme, voi oikeasti vaikuttaa näiden teinityttöjen elämään.

Ja se jos mikä oli tärkeä oivallus.

5. Olen osa tiimiä myös tulevaisuudessa

Vaikka nyt koitti viimeinen työpäiväni harjoittelijana, yhteistyöni A-lehtien kanssa jatkuu. Jatkan nimittäin freelanceavustajana osana tiimiä.

A-lehtien lämmin yhteisö sai minut varmistumaan siitä, että haluan tehdä työtä jatkuvasti kehittyvänä kirjoittajana aikakauslehtien maailmassa.

Lisäksi toteutan opinnäytetyöni Trendille ja Demille. Ajattelen sen olevan tietynlainen vastapalvelukseni myös tännepäin – olenhan minäkin saanut työharjoittelustani mielettömän määrän oppia tulevaisuuteeni.

Kiitos Trendi ja Demi näistä kuukausista!

Kirjoittaja: Kia Löfberg

Kiinnostaako harjoittelu A-lehtien nuorten naisten medioissa? Lähetä hakemuksesi Trendin päätoimittajalle Mari Karsikkaalle mari.karsikas@a-lehdet.fi tai Demin toimituspäällikkö Päivi Lehtomurrolle paivi.lehtomurto@a-lehdet.fi