Q&A: Sohvaryhmä-podcast syntyi, koska sisustaminen on parasta viihdettä

Q&A: Sohvaryhmä-podcast syntyi, koska sisustaminen on parasta viihdettä
Avotakka-lehden tekijöiden Sohvaryhmä-podcast pui sisustusta pintaa syvemmältä ja muuntaa visuaalisen maailman ajatuksiksi siitä, millaista on asua ja elää niin, että ihminen voi hyvin. Keskustelua herättelevät Avotakan toimituspäällikkö Miia Kauhanen ja päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma, joilla on seuranaan kiinnostavia asiantuntijavieraita.
Julkaistu 27.8.2021

Q: Sohvaryhmä-podcastin kolmas tuotantokausi alkoi juuri. Ensimmäinen jakso kuultiin syksyllä 2019. Millaisista lähtökohdista podcast syntyi?

A/Miia: Audio on niin iso trendi maailmalla, että minua kiinnosti tarttua ja syventyä siihen. Pian intouduimmekin ideoimaan omaa podcastia Avotakan brändinlaajennukseksi, koska meillä on niin paljon sanottavaa sisustamisesta.

A/Kari-Otso: Podcast tarjosi meille lyömättömän haasteen: kuinka muuntaa visuaalisena pidetty aihepiiri täysipainoiseksi auditiiviseksi kokemukseksi?

Q: Mitä aiheita olette käsitelleet podcastissa tähän mennessä ja miksi juuri näitä?

A/M: Aiheissa on tarkoituksella laaja skaala: olemme puhuneet yhtä lailla talon suunnittelusta arkkitehdin kanssa kuin kodin luomisen henkisestä puolesta. Olemme joko tarttuneet ilmassa oleviin teemoihin, kuten valkoisen värin aiheuttamaan somevihaan, tai valinneet kiinnostavan vieraan ja sen jälkeen aiheen, josta hänellä on erityisesti annettavaa. Hanna Sumari ja Kaj Kalin tosin ovat sellaisia alan guruja, että heidän kanssaan olisi voinut puhua mistä vain!

A/K-O: Sisustamisesta puhutaan yllättävän usein vain värisävyjen, materiaalien, uusien hankintojen ja trendien näkökulmasta. Me puhumme niistäkin, mutta vielä mieluummin siitä, millaista on asua ja elää niin, että ihminen voi hyvin. Siksi lähetyksissä mikään inhimillinen ei ole meille vierasta.

Q: Millaiseksi podcast on muotoutunut matkan varrella?

A/M: Sohvaryhmästä on muodostunut hyväntuulinen, hetkittäin hersyväkin keskusteluohjelma, jossa pohdiskelemme sisustusaiheita pintaa syvemmältä. Kokeneina journalisteina pysymme asiassa, ja kaivamme asiantuntijavierailtamme tietoa ja vinkkejä, jotta jokainen jakso antaa kuulijoille paitsi iloa, myös hyötyä tai inspiraatiota. Usein päädymme psykologisoimaan sisustusaiheita ja puhumme paljon tunteista. Olemme laittaneet omat persoonamme peliin – tämä on viihteellistä journalismia.

A/K-O: Olen tullut paljastaneeksi jokaisessa lähetyksessä paljon asioita, joita en ole tainnut kertoa edes ystäville ja tuttaville, hyvä jos edes puolisolleni.

Q: Sohvaryhmässä käsittelette aiheita, joista sisustuslehdet eivät kirjoita. Mitä nämä aiheet ovat?

A/M: Esimerkiksi miten surutyötä voi tehdä sisustamalla, tai miten sisustushifistely onnistuu parisuhteessa tai lapsiperheessä. Lehteen verrattuna podi on paljon enemmän human interest -osastoa, ja puhumme myös henkilökohtaisella tasolla: sisustajalta sisustajalle.

A/K-O: Lehdenteossa mietitään koko ajan, sopiiko jokin aihe jutuksi tai onko kyseinen aihe riittävän tärkeä, että sille kannattaa uhrata sivuja. Podissa pyrimme välttämään kaikenlaisia rajoitteita ja yllättämään – sekä ylittämään – myös itsemme.

”Olen tullut paljastaneeksi jokaisessa lähetyksessä paljon asioita, joita en ole tainnut kertoa edes ystäville ja tuttaville, hyvä jos edes puolisolleni.”
Kari-Otso Nevaluoma

Q: Sohvaryhmän vieraana on ollut alan erilaisia asiantuntijoita ja vaikuttajia, kuten kiinteistönvälittäjä Andrei Koivumäki ja sisustusohjelmista tuttu Hanna Sumari. Mikä jaksoista tai vieraista on jäänyt itsellenne erityisesti mieleen ja miksi?

A/M: Meillä on ollut niin superhyviä vieraita, että on vaikea valita. Oli ihana vierailla Laura Seppäsen kauniissa sisustustoimistossa. Hän on tosi hauska ja hyvä suustaan, samoin varatuomari, sisustussuunnittelija, kiinteistönvälittäjä Maija Lukkari-Nyman. Oli erityistä saada Oulusta asti studioon oman taloni suunnitellut arkkitehti Tapani Takkunen, jolla on hienoa ajattelua talojen suunnittelusta. Uuden kauden jaksoissa kiva lisämauste on, että niitä on nauhoitettu myös studion ulkopuolella, esimerkiksi meidän molempien kodeissa ja Designmuseossa.

A/K-O: Minulle ovat jääneet parhaiten mieleen lukuisat hetket, jolloin en ole naurultani saanut sanaa suusta – tai olen nauranut jonkun toisen puheen päälle. Ehkä tämä kielii siitä, että olemme onnistuneet saamaan vieraiksemme toinen toistaan verrattomampia tarinaniskijöitä.

Q: Entä mikä aiemmista jaksoista on ollut suosituin?

A/M: Eniten kuulijoita on tähän mennessä kerännyt ihan ensimmäinen jaksomme Mitä koti paljastaa asukkaasta, jossa tapasimme Hanna Sumarin. Podcast kerryttää kuulijoita pitkään, ja valovoimaiset vieraamme kiinnostavat.

Kiinnostaako kumppanuus podcasteissa? Lue yhteistyömahdollisuuksista tästä ja kysy lisää A-lehtien yritysasiakasmyynnistä +358 50 414 4200 tai yritysasiakkaat@a-lehdet. Autamme löytämään parhaat ratkaisut, joilla brändisi voi kuulua A-lehtien podcasteissa.

Q: Olette kumpikin toimitus- ja mediatyön pitkän linjan ammattilaisia. Millainen podcast on mediana, ja mikä on sen rooli osana Avotakka-brändiä?

A/M: Sisustamisessa ja kodin piirissä on paljon myös ei-visuaalisia, henkisiä ja hyvin henkilökohtaisia teemoja, joiden käsittelyyn podcast intiiminä mediana on ideaali väline. Brändinlaajennus on tälle osuva sana, koska oman podcastimme avulla olemme voineet laajentaa aihepiirejämme ja niiden käsittelytapoja sekä tavoittaa yhä uusia yleisöjä.

A/K-O: Minua kiehtoo podcast kiireettömään keskittymiseen ohjaavana ilmaisumuotona, joka saa koko ajan uusia muotoja eikä ole vielä edes puhjennut täyteen kukkaansa. Podcast on yksi monista tavoistamme edistää suomalaista sisustuskulttuuria. Printin lisäksi meillä on yli 50 tuhannen seuraajan Instagram-yhteisö, ja sisältöjämme on tarjolla niin Meillä kotona -sivustolla kuin Finnish Design Shopin Design Stories -osiossa.

Q: Mistä aiheista Sohvaryhmän uudella tuotantokaudella syksyn 2021 aikana tullaan puhumaan ja keitä vieraita kuullaan?

A/M: Nyt innostaa biofiilinen sisustaminen, johon perehtynyt sisustusarkkitehti Anna Tiula kertoo, kuinka luonnonläheisyyttä ja siten hyvää oloa voi tuoda kotiin. Keräilijä Iivari Viilomaan kanssa olemme liekeissä vintageastioista, ja Vuokraturvan Timo Metsola kertoo, miksi vuokralla asumisessa on järkeä. Lemmikkijaksossa ääneen pääsevät myös kissani.

A/K-O: Voisin myös mainita Avotakassakin pitkään työskennelleen sisustussuunnittelijan ja stylistin Susanna Vennon, jonka kanssa pohdimme kuluttamista ja sen eettisyyttä. Emme siis todellakaan välttele vaikeitakaan aiheita.

Q: Kenen kanssa haluaisitte keskustella Sohvaryhmässä, jos mikä vain olisi mahdollista?

A/M: Olisipa mukava matkustaa Berliiniin jututtamaan Klaus Haapaniemeä!

A/K-O: Minun tekisi mieli kutsua vieraaksemme Maria Veitola – vaikka yökylään!

Ota yhteyttä!
Haluatko kuulla kaupallisista kumppanuuksista podcasteissa? Täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Tavoitat A-lehtien yritysasiakasmyynnin myös aina +358 50 414 4200 tai yritysasiakkaat@a-lehdet.fi.